Eventyret om pannekaka


Eventyret om Pannekaka.

 

Det var en gang ei pannekake som bestemte seg for ikke å bli spist! Den rømte fra kjøkkenet og møtte en hel bukett med sultne skapninger som ville spise den opp…

Eventyrs opprinnelse er fascinerende! Noen er tydelige forsøk på oppdragelse – "om du ikke gjør orntli arbeid kommer ulven og spiser deg" – mens andre er videreutviklinger av eldre sagn og legender, ofte fra gamle troer og panteoner – De tre trollene på Hedalsskogen deler ett øye mellom seg, akkurat som Graiene fra gresk litteratur (dette måtte vi slå opp, men de er med i Disney's Hercules i en av formene sine).

Andre derimot virker som de bare er hverdagsobservasjoner. For eksempel:

"Pannekaker er ganske runde... Tenk om ei pannekake ikke hadde lyst til å bli spist og rullet sin vei!"

Det virker for meg som en historie som kommer fra en skrønepappa eller skrønemamma. "Spis opp pannekaka før den ruller sin vei!" Men historiens skaper tok virkelig ikke høyde for de filosofiske konsekvensene i skrønen sin!

Tenk å våkne til live i ei steikepanne! Tenk om alle du noen gang møtte av folk og skapninger spurte deg - som om det var et enkelt spørsmål om bordskikk - om ikke du kan stå stille så de kan ete deg!

Er vi alle som pannekaka som ikke vil bli spist? Er vi "kjerringa" som jobber og jobber men ikke får frokosten sin? Eller er vi grisen som lurer til seg en grådig porsjon, mot matens vilje?

Tenk litt på dét, neste gang du serverer ei skrøne eller pannekake til barna dine!

Kos dere med eventyr!  

 

Tusen takk til alle lytterne våre! Om du vil støtte Snipp Snapp Snute, kan du gjøre det ved å gi oss en omtale på Apple Podcasts, følge oss på Spotify eller snakke om oss på sosiale medier med #snippsnappsnute!

Ta gjerne kontakt med oss for å få akkurat ditt favoritteventyr med på podcasten, på facebook.com/snippsnappsnute.pod,

instagram.com/snippsnappsnute.pod

eller på mail, snippsnappsnute.pod@gmail.com.

-Snutene!